Har du prøvet at lægge det nyeste radiohit på din video, og bagefter uploade den til YouTube for at finde ud af at dit musikvalg ikke må bruges?

Det er nok fordi at er der er nogen rettigheder på det stykke musik du har valgt.

Det vil altså sige at du ikke bare kan tage hvilket som helst stykke musik og bruge i din video. Hvis den skal bruges offline privat kan det godt lade sig gøre, men lige så snart du uploader din video på enten facebook eller youtube vil deres platform automatisk registrere din musik og muligvis fjerne det.

Hvis man vil prøve at undgå de her automaserede fjernelser af sin musikvalg kan man prøve at holde lydklippet under 30 sekunder, køre andet lyd henover (baggrundstøj, voiceover) eller at manipulere med tonerne / afspilningshastigheden.

Eller blot betale licens og royalty for at få lov til at bruge musikken.

Hvad er “Royalty”?

Hvis man vil bruge musikken fra radioen skal man have rettighederne. For at få fat i de her rettigheder skal man købe en license på en hjemmeside der sælger til det stykke musik man gerne vil bruge.

Priserne variere meget. Det kommer an på hvor populær sangen er, hvor meget du skal bruge og hvor mange år du skal bruge den. Typisk kan man få et mindre radiohit til 7.000,- (license i 2 år til én video).

Dette er blot et engangsbeløb, men typisk er der også “royalty” på sangen der gør at hver gang den bliver spillet i tv, radio eller andet medie hvor sangen bliver brugt får kunstneren en betaling.

Beskrevet på Wikipedia er Royalty en honoraraftale hvor indehaveren får betaling for hvert solgt produkt (sange, billeder, videoer, grafik m.m.)

Du kan altså uploade din video med Rick Astley – Never gonna Give You Up og komme til at betale X antal kroner for hver eneste visning videoen får. Og så alligevel ikke. YouTube og facebook får dig ikke til at betale hvis du bruger en sang du ikke har rettigheder til – de fjerner blot videoen/lyden.

Udover musik kan videoklips også have rettigheder.

Royalty Free Music

Til forskel fra almindelig “royalty music” skal der ikke betales royalty, eller fornyelse af licens, på Royalty Free Music. Dette er nemlig et engangs køb (eller gratis download. Det kommer vi tilbage til)

Typisk har virksomheder der tilbyder professionel videoproduktion adgang til et bibliotek med royalty free music der kan bruges til de produktioner de laver. Og typisk er det ukendte kunstnere der leverer musikken, så det er altså ikke de kendte radiohits man finder her.

Til gengæld er de her sange/tracks produceret til at kunne passe ind i  forskellige video sammenhænge imodsætning til radiohits der er produceret til at have en klar vokal og et beat man ikke kan sidde stille til.

 


100% gratis musik til din video.

Denne type musik hedder “Free royalty free music”. Man skal dog ikke forvente at finde et stort udvalg af fed musik – men der kan godt gemme sig et par guldklumper ind i mellem.

royalty free music

Her er der et par steder du kan få fat i musik til dine videoer:

 

YouTube lydbibliotek

YouTube har deres eget bibliotek af musik du frit kan bruge i dine videoer. Musikudvalget er overraskende godt i forhold til prisen (100% gratis).

Søgefunktionen er ikke helt den bedste hvis man laver mange forskellige temaer i sine videoer da der kun kan vælges genre.

 

Storyblocks Audio

Her er der også et godt udvalg af musik. Jeg vil mene at musikken man finder her egner sig bedst til videoer hvor at musikken skal være meget i baggrunden og kun tilføje lidt atmosfære til videoen. Meget godt til interviews, eller andre videoer med meget tale.

Priserne her er forskellige måneds abonnementer der svinger imellem 8-30$

 

Premium Beat

Har et professionel udvalg af musik, og en god søgefunktion. Man kan både søge efter genre og stemning, samt meget andet. Ved download kan man vælge imellem forskellige længder af nummeret. Du kan også vælge tempoet og hvor kompliceret nummeret skal være. Så når man finder en melodi man godt kan lide kan man til- eller fravælge instrumenter, tempo og længde.

Her betaler man per sang og prisen ligger på cirka 65$

 

Incompetech

Man skal lede lidt for at finde de gode numre her, men til gengæld er det gratis. Du skal bare huske at kreditere kunstneren når du bruger musikken.

 

Bensound

Har nogen “standard” tracks, hvor mange lyder ret basale. Der er meget gratis musik at vælge imellem, og vælger man dem til sit videoprojekt skal man huske at kreditere dem. De har både noget de kalder “Corporate”, “Cinematic” og andre forskellige genre man kan udforske.

Lær om indholdsstrategi og sales funnel + Gratis videoklip og billeder til annoncering.

Et indlæg der tager dig igennem strategien for et annonceflow, og hvilken type indhold du skal benytte hvor.

Gå til indlæg