De fleste kender det; tøjet, håret og manus er på plads og du er super klar til at optage en video, men lige så snart at kameraet begynder at optage fryser du.

Du ser sur ud, har en forkert kropsholdning og så hakker du igennem manus og lyder måske lige frem som robotstemmen fra Google translate. 

 

Din performance foran linsen kan virkelig være altafgørende for om det bliver en god video.

Det er præcis grunden til at jeg har samlet et par tips der kan hjælpe dig til at blive bedre foran et kamera, og sørge for at dit bidrag til videoen sidder lige i kassen.

foran kameraet

1. Tag noget tøj på du føler dig tilpas i, og som passer ind i stilen og emnet af din video. Hvis man har noget på man ikke er helt tilfreds med eller synes sidder 100% som man synes det skal, så bliver det svært.

2. Gør hvad der skal til for at få nervøsiteten væk. Måske det hjælper at høre musik, tale med kameramanden, tale om et andet emne eller give dig selv en peptalk ude på badeværelset.

3. Linsen er din bedste ven. Tal til kameraet som om at det var en ven du skulle fortælle noget til, eller et kæledyr. Husk at hold øjenkontakten med linsen, hvis du pludselig begynder at flakke og kigge andre steder, så mister seeren interessen for dig – præcis som det ville have været i virkeligheden.

4. Manus. Det er altid en god ide at skrive et manus, også selvom det måske er et form for interview/samtale kan man stadig i forvejen skrive et par sætninger ned på papir. Men lær ikke dit manus udenad! Hvis du lærer det udenad vil du komme til at sige det fra hukommelsen når kameraet kører, og det kan hurtigt blive hakket og unaturligt hvis man prøver at huske ord for ord.

Lav istedet stikord til dit manus, og medbring dette til optagelsen. På den måde vil du skabe nogen naturlige sætninger når kameraet kører.

5. Hvad skal du gøre med hænderne? Her er der et par ting du skal være opmærksom på: Hvis du vil bruge dine hænder til at fortælle med så undgå for mange gentagende bevægelser, ikke for hurtige og sørg for at de er enten inde eller ude af billedet – spørg kameramanden hvor billedet skær.

kropssprog i videoer
6. Tænk på resten af dit kropssprog. Virker du lukket eller velkommen? Sidder du ordenligt eller står du med hænderne i lommen?

7. Du får det måske ikke i første take, så hav derfor noget vand eller andet væske klar så du ikke pludselig får en tør hals og ødelægger et ellers godt take.

8. Tal i et tilpas tempo og tag en pause, hvis du opdager at du taler for hurtigt. Tænk på at det muligvis er første gang seeren høre det du fortæller, så de skal kunne følge med. Og det sender også et signal at det du siger ikke er særlig vigtigt, hvis du haster igennem. Brug et sekund ekstra til at understrege et par af de vigtigste ord eller sætninger ved at gå ned i tempo, eller ændre tonen.

9. Fjern distraherende personer eller ting fra lokationen hvor du optager. Det kan for eksempel være personer der ikke er nødvendige under optagelse, eller lamper, tv, mobil og andet elektronik.

10. Modtag noget feedback under optagelse. Tag et take eller to, og sørg for at modtage noget feedback. Måske sidder du forkert, dine hænder er distraherende for seeren eller du taler ikke i det rette tempo. Og så husk at smile (jo mindre det på ingen passer i videoen), så har folk en tendens til få et bedre indtryk af dig som person.