Her er 3 virale reklamer der har taget internettet med storm, og mit bud på hvorfor de gik virale.

 

Først er fremmest så lad os få på plads hvad virale videoer er: En viral video er en der bliver delt mellem venner, arbejdskolleger og skolekammerater som en virus. Man er ikke tvivl om at videoen er viral når man hverken kan tjekke YouTube, facebook eller google uden at videoen dukker op.

Kræftens Bekæmpelse

Den første video er muligvis også den ældste. Den er derfor også svær at finde i original version. Men her ser vi Masha Vang i et solarie center, som er ved at smide tøjet og gøre sig til rette, hvor solsengen pludselig kollapser over hende.

Budskabet er at solarie dræber.

Videoen har det der tiltrækker alle folk: Sex og komedie. Og nok også grunden til at den blev så populær dengang.
– Faktisk arbejdede jeg engang sammen med en af dem der stod bag ideen til denne video. Og det var helt genialt at optage den som en form for overvågningskamera så folk følte at de så noget hemmeligt og ekslusivt.

Volkswagen make-up tutorial

Denne video viser hvad der ligner en typisk make-up tutorial fra YouTube, men pludselig bliver personen ramt af en “usynlig bil” og kommer ud for et uheld. Budskabet her og er også ret skarpt: Lad være med at lægge make-up imens du kører bil.

Videoen relatere meget til målgruppen da måden den er bygget op er præcis som de fleste andre tutorials. Hvis den havde en anden titel og var fra en anden kanal kunne den sikkert godt snyde de fleste. Og så er der jo lige overraskelsesmomentet til sidst. Scary / prank videoer er også noget der hitter en del på listen over virale videoer.

TV2 – Alt det vi deler

Dette er en af de nyere virale videoer. En reklame for tv2 som gik verden rundt. En flok mennesker der er delt op i grupper efter køn, alder, job, hobby m.m. bliver stillet et par spørgsmål og skal træde frem. Budskabet er at ligegyldig hvem man er står man sammen, og har ting til fælles.

Videoen her har et “behind the scenes” udseende og skaber også lidt eksklusivitet ligesom videoen med Masha Vang i solarie. Mange af emnerne der er i videoen var meget oppe i medierne på tidspunktet den blev udgivet og var derfor med til at gøre den ekstra populær. Der er både politik, mangfoldighed og kærlighed. Ting som har en fin grænse, men hvis man rammer plet kan det blive til et hit som her.

Hvad har vi lært?

Det vi har lært at virale videoer er svære at forudsige, og det findes i mange forskellige aspekter. Dette var kun reklamer, og kun et lille udpluk, men det er mange videoer med for eksempel dyr og mennesker der gør noget sjovt som hver dag går virale – og ikke mindst dansevideoer hitter.

Noget kan vi dog se at disse videoer har til fælles:

  • De har alle et stærkt budskab frem for en direkte reklame til at købe et produkt.
  • De relatere til målgruppen.
  • De er eksklusive. Alle folk kan lide at se noget som er lidt eksklusivt.

Men dette er ikke en direkte opskrift. Selvom man formår indkluderer disse ting i sin video er der ingen garanti for at den vil gå viralt. En stor hjælp vil for eksempel også være måden den bliver delt på – enten via annoncekroner eller influencers.

Læs også hvordan du kan få succes med video marketing.