Google lytter med på YouTube – sig søgeordene højt

Af Tobias Hyldeborg, SEO & Webanalytics Specialist.

Hvis du gerne vil have din video til at rangere på et eller flere søgeord på YouTube, er der flere forskelige ting du bør have styr på. Du bør først og fremmest have tanker om, hvilke(t) søgeord du gerne vil findes på, inden du påbegynder videoen. Når videoen så er færdigproduceret, er det vigtigt at du optimerer titel, beskrivelse, tags, infocards, end screen, playliste og eventuelt undertekster.

Dette indlæg skal dog handle om en helt ottende ting, som du bør optimere mod. Det er en relativ simpel ting, som du måske ville gøre helt ubevidst alligevel – det handler om at du skal nævne selve søgeordet i videoen.

Laver du video på engelsk, har du måske allerede opdaget, hvor klog YouTube’s egen “undertekstgenerator” er. Det er en funktion der automatisk laver undertekster på dine videoer og derved sparer dig for en masse tid. Den er knap så god på dansk. For at sige det mildt. Faktisk er den horribel på dansk – men det bliver bedre.

Hvis du bruger Siri på din iPhone har du, højst sandsynligt, haft flere dårlige oplevelser med at Siri ikke forstår hvad du spørg om. Der er generelt ikke ret mange stemmegenkendelsesservices, af den ene eller anden slags, som forstår ret godt dansk – endnu.

Ifølge ComScore vil halvdelen af alle søgninger være baseret på stemmen i 2020, hvilket naturligvis også vil betyde, at der vil blive lagt langt mere kræfter i, at få alverdens systemer til at forstå dansk, bedre. Det samme vil ske på YouTube.

youtube-video-seo

YouTube’s undertekstværktøj er basen.

Har du prøvet kræfter med at skrive undertekster til dine videoer, ved du at YouTube’s undertekstværktøj er super smart. Det ændrer dog ikke på det faktum, at det er noget af det kedeligste at foretage sig på denne jord.

Når YouTube efterhånden bliver bedre til at forstå dansk, vil du altså skulle bruge langt mindre tid på at lave undertekster, da YouTube vil have forstået langt størstedelen af det du har sagt i videoen, og nemt kan oversætte det til alverdens sprog med hjælp fra Google Translate.

Her kommer min hypotese altså ind i billedet. Hvorfor skulle de ikke bruge disse indsigter i deres algoritme? Altså om din video skal vises i top 5, når folk søger på det, du laver videoer om.

Så blot ved at nævne et søgeord i sin video bliver det automatisk tilføjet til udregningen af hvilke resultater der skal vises.

Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanke om hvornår jeg hellere vil se en video, som ikke nævner det søgeord jeg søger på, fremfor en video, hvor søgeordet ikke kun står i titel, beskrivelse og tag, men også nævnes en række gange i selve videoen.

Selvom dette ikke er en stor faktor lige nu, så tænk det ind alligevel. Hvis du laver evergreen indhold, vil dine videoer også være relevante til den tid, hvor “søgeord nævnt i video”-faktoren spiller en rolle.

Dette indlæg var skrevet af Tobias Hyldeborg, som til daglig arbejder som SEO & Webanalytics Specialist på det digitale bureau, Quisma. Udover dette har han sin egen blog om online marketing – læs bl.a. hans indlæg om search intent.